WiFi+QR u vašem objektu

Vlatko Koudelasrpanj, 20215 min read
Omogućite svojim gostima (u poslovnom prostoru ili doma) da se jednostavno spoje na vašu WiFi mrežu.

WiFi mreža u vašem poslovnom prostoru više nije dodatak na uslugu, već je nešto što se podrazumjeva. Uvođenjem fiskalizacije, da bi izradili račun, svakako morate imati vezu na internet, tako da uz mala ulaganja (za dodatni router ili neki drugi mrežni uređaj) možete podijeliti svoju konekciju na internet s vašim gostima. Nećemo previše ulaziti u tehničke detalje vezane za sigurnost i bandwidth dijeljenja internet konekcije jer taj posao trebate povjeriti stručnjaku.

Ugostitelji često koriste razne izlike zašto ne žele uvesti ili podijeliti internet sa svojim gostima, kao što su:

  • gosti već imaju svoj internet na svom uređaju
  • moja veza na internet je spora i strah me da fiskalizacija neće raditi
  • bojim se da će mi netko "hakirati" kasu
  • neka gosti piju kavu bez distrakcije

Gosti već imaju svoj internet na svom uređaju

Nažalost, ova izlika nije točna. Da, ako svoj ugostiteljski objekt imate u Hrvatskoj i dođe vam gost koji je također iz Hrvatske, da, taj gost će najvjerojatnije imati svoj internet i neće trebati vaš WiFi, ali ni to nije pravilo u svim slučajevima.

Razmišljajte šire i sjetite se da postoje:

  • gosti koji su iz EU - iako su oni u roamingu i mogu koristiti svoj internet bez dodatnih naknada, možda nemaju podešene roaming postavke pa im internet radi samo u njihovoj matičnoj zemlji - oni žele vaš WiFi
  • gosti koji su iz zemalja van EU - oni moraju uložiti dodatan napor da imaju nekakav internet sa sobom, a vaš WiFi im je najlakše rješenje
  • domaći gosti koji su možda već potrošili svoj internet i jednostavnije im je spojiti se na WiFi nego napraviti nadoplatu u tom trenutku
  • možda vaši gosti nemaju dobar signal za svoj internet, pa im je lakše spojiti se na WiFi (razlozi za loš signal mogu biti različiti; od slabe pokrivenosti signalom (nemaju svi mobilni operateri istu pokrivenost), "blind spots" (refleksija signala) ili jednostavno loš prijem signala određenih mobilnih uređaja)

Moja veza na internet je spora i strah me da fiskalizacija neće raditi

Ova situacija se može pokazati točnom u vašem ugostiteljskom objektu, ali to je onda znak da dijeljenje vaše internet veze nije dobro napravljeno. Postoje razna rješenja kako ovo popraviti, a jedno od rješenja je da se postave prioriteti na mreži koji uređaji imaju najveći prioritet sa zagarantiranim bandwidthom. Na taj način, vaši gosti nikada neće moći zauzeti kompletni bandwidth vaše konekcije čime će vaša kasa uvijek imati internet potreban za fiskalizaciju. Postavke za priotitete se nalaze na većini routera, najčešće pod opcijom QoS - Quality of Service.

Da - ovo će onemogućiti da vaši gosti imaju brzu vezu.

Da - ako je vaša veza na internet spora, vašim gostima će biti još sporije. Ali hej, bitnije je da vaši gosti mogu poslati poruku putem aplikacija za dopisivanje (koje koriste izuzetno malo bandwidtha) nego da mogu pogledati nebitne video isječke na društvenim mrežama.

Da - ovo može raditi čak i ako imate 2mbit download konekciju.

Posao podešavanja vašeg routera svakako povjerite stručnjaku.

Bojim se da će mi netko "hakirati" kasu

Ovaj razlog može biti točan, ali je isto znak da vaša mreža nije dobro konfigurirana. Nažalost, većina ugostitelja ostavi sve postavke svog routera na tvorničkim postavkama, pa svatko s osnovnim znanjem i malo volje može napraviti loše stvari na vašoj mreži, potpuno ju onesposobiti ili još gore - presresti promet drugim korisnicima koji su spojeni na vaš router. U slučaju potpunog onesposobljavanja, prestat će vam raditi fiskalizacija i u prvom trenutku nećete znati koji je razlog tome.

Konfigurirajte svoju mrežu prema sigurnosnim standardima, izolirajte podmrežu na koju se spajaju vaši gosti kako ne bi imali pristup vašoj glavnoj mreži, postavite jaču lozinku za vaš WiFi i mijenjajte ju barem svakih par mjeseci. Lozinke tipa pitajkonobara, 12345678 i slične više nisu fora. Obavezno angažirajte stručnjaka koji će vam srediti sigurnost vaše mreže. Lakše je i jeftinije je napraviti prevenciju, nego kasnije rješavati posljedice.

Neka gosti piju kavu bez distrakcije

Lijepo od Vas da tako razmišljate jer, iskreno, lijepo je popiti kavu i/ili pojesti nešto bez gledanja u mobilni uređaj. Ali nažalost, ova značajka je individualna za svaku osobu, tako da netko tko želi popiti kavu bez distrakcije će to moći i u objektu gdje WiFi postoji.

Realnost je da većina ljudi želi u svakom trenutku imati mogućnost komunikacije i prije će se dogoditi da će vas gost zaobići jer će otići u objekt gdje WiFi postoji nego negdje gdje ne postoji.

Istaknite QR za vaš WiFi

Već smo istaknuli da bi lozinka za vašu WiFi mrežu trebala biti jaka lozinka. Koristite velika i mala slova, brojke i znakove i neka lozinka ima barem 10 znakova, a poželjno je i više. Kada ovo kažemo, često dobijemo nazad odgovor: pa tko bi prepisao takvu lozinku!

Postavljanjem QR kȏd-a za WiFi rješava se problem kompliciranih lozinki jer ne zahtjeva da vaš gost prepisuje komplicirane lozinke što znatno ubrzava cijelu stvar i sprječava da vaš gost pogrešno prepiše lozinku, a time se smanjuje i potencijalna frustracija vašeg gosta.

Postavljanjem QR kȏd-a za WiFi u svom ugostiteljskom objektu uklanja potrebu da vaša WiFi lozinka bude vidljiva golim okom.

Pogledajte primjer QR kȏda u koji su ukodirane informacije za spajanje na WiFi mrežu pod nazivom qr-cjenik.hr:

Ovakav QR kȏd možete izraditi na mnogim stranicama za ručno kreiranje QR kodova, kao što je QRCode Monkey. Budite kreativni gdje ćete postaviti QR kȏd za spajanje na WiFi i napravite da se vaš gost kod vas osjeća kao doma!

Napomena: sve navedeno u ovom članku je primjenjivo i u vašem domu. Ugostite svoje goste i kad Vas pitaju za lozinku za WiFi, recite im: skeniraj ovaj QR kȏd i to je to!

Pridruži se već danas

Uslugu QR cjenika možeš početi koristiti - ODMAH!